Vsak trenutek šteje. Z vami že več kot 100 let!

Heliport

Pomembno obvestilo !

Zainteresirano javnost obveščamo, da je skladno z Uredbo od 25.5.2024 dalje možno izvajati operacije z brezpilotnikom tudi v odprti kategoriji. Za to potrebujete soglasje upravljalca heliporta. Obrazec  je potrebno izpolniti in ga poslati na elektronski naslov heliport@kclj.si vsaj 2 dni pred izvedbo operacije. 

Ker v neposredni bližini UKC Ljubljana potekajo gradbena dela, je naša skrb varnost vseh udeleženih. Dovoljenje za izvedbo operacije z brezpilotnikom v odprti kategoriji bomo izdali le tistim prosilcem, ki bodo želeli izvesti operacijo za potrebe lokalne skupnosti, državne institucije ali za potrebe drugih projektov občinskega ali državnega interesa. Soglasij v odprti kategoriji za operacije drugih (zasebnih ali ekonomskih) interesov v času gradnje in obnove UKC Ljubljana zaradi zagotavljanja varnosti ne bomo izdajali. 

Heliport UKC Ljubljana obratuje od 6. februarja 2013 dalje. Nahaja se nad streho urgentnega bloka. Mesto pristanka ima premer 28 m, okoli njega se nahaja 5 metrski varnostni pas. Nosilnost heliporta je 9.4 t, narejen je iz aluminija. Konstrukcijsko je zasnovan tako, da lahko na njem pristane vsako plovilo, ki v RS opravlja naloge prevozov pacientov. Posebnost pristajalne površine je tudi v tem, da ima ogrevanje. To preprečuje, da bi na heliportu nastajal led ali pa bi se na njim zadrževal sneg. Heliport deluje vse dni v letu, za potrebe nočnega pristajanja je primerno osvetljen, vgrajen ima tudi sistem za avtomatsko zaznavanje in gašenje morebitnega požara, ki bi nastal na ploščadi.

Varnost na heliportu zagotavljajo sodelavci, ki so zaposleni na reševalni postaji UKC Ljubljana. Zahtevana gasilska izobrazba je gasilec, z opravljeni specialnimi znanji iz gašenja požarov in uporabe izolirnega dihalnega aparata. Poleg tega imajo vsi reševalci – gasilci opravljeno izobraževanje v Fraport aviation academy na letališču Brnik, s čimer pridobijo licenco za delo na bolnišničnem heliportu.

Letno pristane na heliportu UKC Ljubljana preko 600 helikopterjev. Trend uporabe helikopterja za potrebe nujne medicinske pomoči je v porastu, kar se odraža tudi v povečevanju pristankov. Poleg povečanega števila pristankov, beležimo tudi povečano prisotnost posameznikov in organizacij, ki želijo v bližini heliporta leteti z brezpilotnimi zrakoplovi (droni). Skladno z veljavno zakonodajo se prosilci za polet v posebni kategoriji lahko obrnejo na nas z obrazcem (link), ki se ga najmanj 48 ur pred načrtovanim poletom pošlje na elektronski naslov: heliport@kclj.si.